VISGRO - Beroepsvereniging van visgroothandelaren
                    
                         Winnaars klimaatwedstrijd duurzame voeding

                                      ------------------------------------------
              

24december2015. Ter ondersteuning van een duurzame voeding vond een klimaatwedstrijd plaats. Via deze wedstrijd kregen projecten rond stadslandbouw/stadstuinieren, korte keten, voedselverlies, Fair Trade en minder vleesconsumptie een financiële stimulans.In het kader van het
Europees Food Smart Cities
project werkt het Food Lab (facilitator Coduco en FSE Network) een voedselstrategie uit om van Brugge een referentie maken op het vlak van
stadslandbouw, korte keten, fairtrade en voedselverlies.
Deze deelname van Stad Brugge aan het Europees Food Smart Cities project heeft een stevige link met het goedgekeurde
klimaatplan
.
Stad Brugge wil haar inwoners ook oproepen en stimuleren om mee te werken aan een
klimaatneutraal Brugge 2050
.

Ter ondersteuning van dit project rond duurzame voeding werd een klimaatwedstrijd gelanceerd om projecten in Brugge die opgestart zijn in 2015 of die opgestart worden binnen de eerste 6 maanden, financieel te ondersteunen.


  • Visgro: project rond promoten van onbekende vissoorten (voedselverlies)+ leren verwerken ervan, wil budget gebruiken voor deze actie op te starten

De geldsom van 2500 euro moet gebruikt worden om de werken of aankopen te bekostigen die beschreven zijn in de aanvraag.


                              ----------------------------------------------


Opendeurdag Ter Groene Poorte, zondag 22 maart:
                                      Voorstelling: Vlaamse visgidsBRUGGE - Marianne Pauwaert van restaurant de Tijdok in Zeebrugge werd verkozen tot winnares in de wedstrijd voor de beste vissoep.

VISGRO kreeg heel wat kandidaturen en recepten binnen. Uit alle kandidaturen werden vijftien chefs geselecteerd die mochten deelnemen aan de wedstrijd. Een tienkoppige jury bestond onder meer uit schepen van Lokale Economie Hilde Decleer (CD&V), Li Vandamme (vriendin van VRT-journalist Lieven Verstraete, nvdr.) en de Brugse horeca-uitbater Yannick Van Meckeren en niet te vergeten Tony Brys van la Buena Vista in de Clarastraat te Brugge. Ook Edwin Menue van Cuines 33 tekende present. De jury moest vijftien verschillende vissoepen proeven. Marianne Pauwaert van het restaurant de Tijdok in Zeebrugge werd uitgeroepen tot winnares. Ze maakte haar vissoep op basis van pieterman, rode poon en steenbolk. De tweede prijs ging naar Maxime Osten van het restaurant Livingroom uit Westkapelle. De leerlingen van het zevende jaar grootkeuken van Ter Groene Poorte sleepten de derde prijs in de wacht.Tijdens Brugge Culinair (http://www.bruggeculinair.be) op 14, 15 en 16 maart, wordt op zondag tussen 15 en 18 uur de KOOKWEDSTRIJD ‘Lekkerste en Grootste Vissoep van Europa’  ingericht.

Iedereen kan deelnemen, maar er worden onderscheid gemaakt tussen 2 categorieën:
1) Amateurs, hobbykoks, leerlingen van hotelscholen etc.2)Professionele koks, werkzaam in restaurants, hotels, bedrijfskeukens etc.
Inschrijven kan alleen door de website www.twitterfish.be te bezoeken en de richtlijnen te volgen of door een mail te sturen naar info@twitterfish.be 
           
1,5 liter vissoep moet door de kandidaten afgeleverd worden op Brugge Culinair en dit ten laatste op zaterdag 15 maart 2014 om 15.00. Daarna wordt de wedstrijd onherroepelijk gesloten.De geselecteerden krijgen nieuws en mogen zondag 16 maart hun soep komen voorstellen aan de vakjury. Tussen 15 en 18 uur is de wedstrijd. De proclamatie is om 19.00 uur. Aan de hand van het winnend recept wordt de ‘Grootste en lekkerste Vissoep van Europa’ gemaakt op de Dag van de Vlaamse Vis. 2200 liter in één kookpot.
                           https://www.facebook.com/Visdag?ref=hl
 
Meer dan 300 ton verse vis die Belgische vissers vorig jaar in onze havens hebben aangevoerd, is vernietigd of vermalen om er vismeel of honden- en kattenvoer van te maken. De vis was perfect in orde, maar er was gewoon geen vraag naar. Vlaanderen gaat onbekendere vissoorten extra promoten om die pure verspilling tegen te gaan. De vereniging VISGRO gaat aan de minister vragen om een wetsontwerp goed te keuren waarbij deze vis - die nu tot dierenvoeder vermalen wordt - als didactisch oefenmateriaal mag gebruikt worden voor leerlingen (bv. koksscholen) die vis willen leren bewerken en fileren. De gefileerde vis kan dan gebruikt worden om er een Vlaams streekproduct mee te maken: de echte Vlaamse Vissoep met ondergewaardeerde soorten.

                        https://www.facebook.com/Visdag?ref=hl
 


Geachte leden,
 
Hierbij willen we u er op attent maken dat het waarborg- en sociaal fonds voor de zeevisserij een bedrag van 10.000 € heeft vrijgemaakt voor de opleiding van uw werknemers. Opgelet!
  
Dit bedrag is voor de hele sector samen!
 
                      De voorgestelde opleidingen zijn:
  • HACCP-GMP
  • Reiniging en desinfectie       
  • Intern rollend materieel (oa.heftruck)
  • EHBO 
 
De opleiding kan binnen uw bedrijf gegeven worden en is normaal gezien gratis. Kunt u aangeven, liefst via website www.visgro.be of u geïnteresseerd bent om uw werknemers telaten bijscholen.
 
Zo ja, voor welk lessenpakket. Ik stuur u dan de volledige info door.
 
 
                --------------------------------------------------------------
  •                    Geleide excursie naar Boulogne:
               
Centre de Formation aux Produits de la 
                                 mer et de la terre

            Brugge culinair 2013
VISGRO is standhouder tijdens deze gastronomische beurs en verkoopt een reuzenkreeftensoep waarvan de opbrengst naar de 'Make a Wish' foundation gaat.
vrijdag 15 maart
zaterdag 16 maart
zondag 17 maart
                                                Site Oud st. Jan
                                                 Mariastraat 38 
                                                 8000 Brugge
                                            www.bruggeculinair.be