Visgro
  • Home
  • Je bent visgroothandel
    • Zoeken
  • Je bent viskleinhandel
    • Zoeken
  • BESTUUR
  • Visserij Verduurzaamt
  • Zoek
  • Menu Menu
ZOEKEN!
LocatorVislabelIn beeldContactgegevens
VorigeVolgende

Met de zoekfunctie (klik op oranje knop) is het heel gemakkelijk een reeds aangesloten lid van onze BEROEPSORGANISATIE en dus een van uw collega’s te vinden. Zij gingen u voor en sloten zich reeds aan.

Ook ons hoofdkantoor is aangeduid: Rederskaai 16 te Zeebrugge. Hier bent u van harte welkom voor een kennismaking en een bezoek aan de Visveiling van Zeebrugge. Bel 0475 95 54 63 voor meer inlichtingen.

Aangesloten zijn bij een beroepsorganisatie is anno vandaag een must. Mandaten bezetten in tal van overlegorganen, uw belangen verdedigen, begeleiding en advies. Meer moet dat niet zijn.

Bel of mail vandaag nog om een infopakket te ontvangen.

Bij aansluiting vóór 1 juli 2022 ontvangt u het prachtige 3D-kookboek ‘Vis van bij ons gratis’.

VorigeVolgende
1234

De vishandelaren die aangesloten zijn bij onze Beroepsorganisatie zijn tevens gevolmachtigd om u vis en visproducten aan te bieden die afkomstig zijn van de Belgische visserij én duurzaam gevangen zijn.

Het is echter strikt noodzakelijk dat zij tevens over het certificaat VISSERIJ VERDUURZAAMT beschikken!

Ze kunnen dit kenbaar maken door middel van een gevelplaat en een insigne in de winkel.

Bij verpakte producten mag er ook een sticker op het product aangebracht worden.

Bij het ontbreken van een certificering wil niet automatisch zeggen dat de door u gekochte vis niet duurzaam is, integendeel.

Alleen, u heeft geen enkele garantie!

De boeiendste reportages van het leven op zee. Veel materiaal werd ons verstrekt door Pedro Rappé. Stuurman op de Z.483 – Jasmine. Met een virtual-reality bril wordt het nog spectaculairder.

Handige contactpagina met alle nuttige adressen en telefoonnummers. 

Centraal nummer 0475 – 955463

info@visgro.be

VISGRO vzw

Rederskaai 16 BUS 2 E/F

8380 ZEEBRUGGE

MENSEN UIT DE PRAKTIJK

Onze Beroepsorganisatie van de Vissector is er voor en door ondernemers.

Door onze lange ervaring en diverse werkzaamheden in de vissector begrijpen wij uw noden beter dan wie dan ook.

INFORMATIEPUNT

Met onze ondernemerslijn staan we 24/7 klaar om u te helpen waar wij kunnen. We hebben een uitgebreide database met allerlei nuttige adressen.

Als erkende beroepsorganisatie zijn we aangesloten bij VOKA en kunt u indirect over alle voordelen beschikken.

BELANGENBEHARTIGING

VISGRO vzw is zetel- en mandaathouder in tal van instellingen op regionaal en overheidsniveau.

Uw belangen worden dan ook heel goed verdedigd door onze drie pilaren:

  • Lobby en netwerking
  • Eigen studie- en marketingsdienst, organisatie evenementen.
  • Opleiding, vorming en stageplaatsen

MANDATEN BINNEN:

  • VLAM – Sectorgroep Visserij en Aquacultuur 
  • Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO
  • Strategische Adviesraad Landbouw en Visserij (SALV)
  • Hoofdpromotor ‘Visserij Verduurzaamt market 2.0’
  • Hoofdpromotor VISACADEMIE 

De vishandel — gewoonweg lekker!

VorigeVolgende
Wulken

Alles over de vishandel in je buurt op www.visgro.be

Vis van de vishandel is gewoon lekker. Je vishandelaar weet wat de zee te bieden heeft en geeft je het advies dat je nodig hebt. Spring gerust binnen voor een vrijblijvend woordje uitleg, wij bijten niet, dat doet alleen de vis!

Waar vist onze Belgische vloot?

1
2
3
4
5
6
7
8
9
duurzame vis

De Beroepsorganisatie VISGRO komt op voor de belangen voor de actoren in de vissector

Naast belangenbehartiging biedt onze vereniging ook een aantal voordelen voor de leden.

Verse vis past steeds meer en beter binnen een gezonde en duurzame leefstijl.

Eet minstens twee keer per week vis en blijf gezond

Vis is rijk aan eiwitten, vitamines, kalium, fosfor, selenium en jodium. Eet minstens twee keer per week vis om voldoende gezonde omega 3-vetzuren binnen te krijgen.

Bron VLAM, Lekker van bij Ons

Vissersmandje

Visveiling Zeebrugge

Zeevruchten

Kabeljauw

rode poon

juni

Onze leden genieten tal voor voordelen

  • Ondernemerslijn VOKA

  • Begeleiding opstart nieuwe zaak

  • Ondersteuning Federaal Voedselagentschap

  • Modelbrieven

  • Tussenkomst overheid - FOD Economie - besturen

  • Hulp bij webshop

  • Bemiddeling voor stageplaatsen

  • Opleiding tot winkelverkoper - visbewerker

  • Full color webpagina over uw bedrijf op deze site

  • Groepskortingen, Groepsaankoop, VIPzitjes

 
VorigeVolgende

Waarom je vis lokaal kopen?

  1. Persoonlijke benadering en aanpak
  2. Veel vakkennis over het product en de manieren van bereiden
  3. Dagelijkse aanvoer uit de vele vissershavens
  4. Fileren is een kunst
  5. Geen overschotten of tekorten
  6. Handige bak- en kooktips

Vis is lekker én gezond

Vis is rijk aan eiwitten, vitamine B12 en D en een bron van vitamine B3 en B6, kalium, fosfor, selenium en jodium. De meeste vissoorten zijn mager en passen perfect in een lijnvriendelijk menu. Vette vissoorten hebben echter ook belangrijke troeven. Zij zijn onze belangrijkste voedingsbron van de onverzadigde omega 3-vetzuren EPA en DHA. Deze vetzuren zijn essentieel voor een normale hersenwerking en een normaal gezichtsvermogen en hebben een gunstig effect op onze hart- en bloedvaten.

Vandaar de aanbeveling om minstens 250 mg EPA en DHA per dag in te nemen. Dat kan gemakkelijk door als onderdeel van een gezonde voeding twee keer per week vis, ook vette vis, te eten.

Vette vis levert bovendien extra vitamine D, een vetoplosbaar vitamine die belangrijk is voor een goede calciumopname en zo ook zorgt voor een optimale opbouw en onderhoud van sterke botten. Vitamine D draagt ook bij tot een goede werking van het immuunsysteem.

U wenst op de hoogte te blijven van nieuwtjes en aanbiedingen uit de viswereld? Schrijf in voor onze nieuwsbrief!

Wat mag u verwachten? Acties van individuele ondernemers, recepten en nuttige weetjes zoals ‘Vis van het Seizoen’ en nog veel meer.

Als beroepsorganisatie is het van het allergrootste belang samenwerkingsverbanden aan te gaan en mandaten te bezetten bij een groot aantal (semi)officiële organisaties. Onze partners in deze om uw belangen het beste te dienen zijn:

RederscentraleVlaamse visveilingEuropees Visserijfonds VLAMVLIZSALVProvincieLandbouw visserijILVOVisserij verduurzaamtStad BruggePROMOVIS VISVEILINGFederatie van Vishandelaars (FVV)
VorigeVolgende

De Rederscentrale is enerzijds een erkende productenorganisatie (CVBA) en anderzijds een erkende beroepsvereniging (vzw) die op beide fronten de belangen behartigt van de reders ter zeevisserij. Daarbij fungeert de Rederscentrale als schakel tussen de sector en de verschillende overheden. De productenorganisatie focust op de productie- en marketingplanning voor de visserijactiviteiten van haar leden. Als beroepsvereniging vervult de Rederscentrale de rol van enige werkgeversvertegenwoordiger binnen het zeevisserij-gebonden sociaal overleg.

De leden zijn alle rederijen die een professioneel vissersvaartuig onder Belgische vlag uitbaten. Deze vaartuigen hebben als thuishaven Blankenberge, Nieuwpoort, Oostende of Zeebrugge. Informatievoorziening, lobbyen, projectcoördinatie en administratieve ondersteuning maken deel uit van het werkdomein van de Rederscentrale. Er wordt mee gedacht en mee onderhandeld over Europees, Belgisch federaal en Vlaams regionaal beleid voor zaken die een impact hebben op de visserij.

De Vlaamse Visveiling (VLV) De Vlaamse Visveiling, een private onderneming, exploiteert twee veilingen gelokaliseerd in de 2 Vlaamse vissershavens Zeebrugge en Oostende. De missie van de Vlaamse visveiling is het samenbrengen van de vraag naar en het aanbod van verse wilde vis met als doel de beste prijs te bekomen voor producenten en kopers. De aangevoerde vis wordt in realtime verkocht via het internet op een netwerk welke 3 klokken verbindt nl. in Zeebrugge, Oostende en Nieuwpoort. Jaarlijks vindt zo’n 17 miljoen kg vis hun weg via groothandel naar consumenten binnen gans Europa.

Dienstverlening door de visveiling

De visveiling handhaaft zijn status als “huis van vertrouwen” voor de diverse aanvoerders, groothandelaars en visverwerkingsindustrie door het aanbieden van diverse diensten :

  • Sorteren van vis door middel van een aangepast machinepark en een poule van 60 mensen
  • Veilen van de vis via een up to date veilsysteem
  • Keuring van aangeboden vis
  • Bevoorrading van ijs
  • Kistenwas
  • Transport coordinatie
  • Bevoorraden van schepen

Het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij (EFMZV) is ingevoerd in 2014 en is de opvolger van het Europees Visserijfonds (EVF). Het ondersteunt lidstaten om de doelstellingen van het GVB en de GMO te behalen. Het wil een concurrerende, ecologisch duurzame, economisch levensvatbare en maatschappelijk verantwoorde visserij en aquacultuur bevorderen

De steun van het EFMZV wordt toegekend in de vorm van kapitaalpremies voor structuurverbetering in de visserij- en aquacultuursector, in het bijzonder structuurverbetering dat gericht is op duurzaamheid. De steun wordt zowel voor de productie van vis en aquacultuurproducten (rederijen en aquacultuurbedrijven), de commercialisatie en (verwerking ervan, de uitrusting van visveilingen als voor de generieke promotie toegekend. In de periode 2014-2020 kunnen ook subsidies worden toegekend voor de eerste installatie van jonge vissers als reder. Ook allerlei andere ondersteunende projecten die collectief worden uitgevoerd (bijvoorbeeld onderzoeksprogramma’s) komen binnen dit programma in aanmerking voor steun. De EFMZV-steun loopt parallel met de FIVA-steun. FIVA-steun wordt alleen toegekend als het EFMZV ook steun toekent voor hetzelfde project.

Producten van bij ons doen schitteren, promotie maken voor producten van bij ons: dat is wat we doen, de korte versie. De lange versie is niet veel langer. Wel preciezer: promotie voor zuivelproducten, aardappelen, groenten & fruit, vis, vlees, bier, bioproducten, streekproducten en bloemen & planten van bij ons. Achter die ene zin schuilen intensieve samenwerkingen tussen de Vlaamse overheid, de marketing- en communicatiespecialisten van VLAM en vissers, landbouwers, veilingen, telers, vakmensen en iedereen die versproducten van eigen bodem produceert, verwerkt of verdeelt.

Troeven van herkomst uitspelen

Op de producten van hier zijn we trots. Dat mag ook, want ze worden stuk voor stuk gemaakt door absolute vakmensen met een enorme expertise en betrokkenheid.

Maar de voordelen van lokale herkomst reiken verder. Veel Vlamingen geven de voorkeur aan producten uit eigen land, omdat die minder lang onderweg zijn en dus verser zijn. En omdat het de eigen economie en werkgelegenheid steunt. Maar nog vaker kiezen we producten van eigen bodem simpelweg omdat we die lekkerder vinden.

VLLIZ

Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) is het coördinatie- en informatieplatform voor zeewetenschappelijk onderzoek in Vlaanderen. Dit onderzoeksonderondersteunend instituut is gevestigd in Oostende en beheert het Vlaams Marien Data- en Informatie Centrum (VMDC), het Infoloket, de Zeebibliotheek en het onderzoeksschip ‘RV Simon Stevin’ ( tot 2011 ‘

Dit instituut beheert ook de databank World Register of Marine Species, een gezaghebbende gegevensbank met de taxonomie van ongewervelde mariene soorten, dagelijks bijgehouden door experte taxonomen van over de gehele wereld. Deze gegevensbank dient als basis voor de meeste andere gevensbanken die hetzelfde onderwerp behandelen. De gegevens uit deze databank worden vrijgegeven onder de licentie Creative Commons Attribution 3.0, waardoor ze ook bruikbaar zijn in wikipedia. Het VLIZ is een vzw opgericht in 1999. Het bestuur van het VLIZ bestaat uit een Algemene vergadering, een Raad van bestuur (14 leden) en een Wetenschappelijke Commissie. Sinds de oprichting in 1999 staat het VLIZ onder leiding van directeur Jan Mees.

Visserij Advies geven over zeevisserij is één van de kerntaken van de Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij. De Vlaamse zeevisserij is actief in de Belgische Noordzee, maar ook in andere EU-wateren (bijvoorbeeld de Ierse Zee, het Engels kanaal en de Golf van Biskaje) en heeft historische rechten in de Noorse wateren. De SALV geeft niet alleen advies over het strikte visserijbeleid, maar ook over andere beleidsinitiatieven die een invloed hebben op de visserij. Aangezien de Noordzee een federale bevoegdheid is in België, daar waar visserij een Vlaamse bevoegdheid is, kan het voorkomen dat de SALV ook advies verstrekt aan de federale overheid. Adviezen over visserij worden binnen de SALV opgemaakt door de Technische Werkcommissie Visserij (TWV). Afspraak is dat de adviezen die worden goedgekeurd door de TWV zonder verdere inhoudelijke discussie worden goedgekeurd door de SALV.

SALV Technische Werkcommissie Visserij

  • Effectieve leden
    • Rederscentrale c.v.
      • Emiel Brouckaert (voorzitter)
      • Dany Vlietinck
      • Dirk Degrendele
      • Geert De Groote
      • Karel Ackx
      • Marina Lepeire-Nollet
    • Algemeen Christelijk Vakverbond (ACV)
      • Michel Claes
    • Algemeen Belgisch Vakverbond (ABVV)
      • Birger Victor
    • Algemene Centrale der Liberale Vakbonden (ACLVB)
      • Nathalie Vantorre
    • Vlaamse Federatie Vishandelaars vzw
      • Willy De Jaegher
    • Belgische Groepering van de Visindustrie
      • Stefan Van Sande
    • Vlaamse Visveiling nv
      • Sven Van Acker
      • Sylvie Becaus
    • Stedelijke Vismijn Nieuwpoort
      • Kris Vandecasteele
    • Maritiem Instituut
      • Jan Denys
    • Milieubeweging
      • Krien Hansen
    • VISGRO vzw
      • Maarten du Bois

SALV-overleg Wetstraat Brussel

salv

De Vlaamse visserij heeft de afgelopen jaren hard gewerkt om duurzamer te worden. Op basis van 11 indicatoren ontwikkelde het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) de Valduvis-tool om die inspanningen in cijfers uit te drukken. Via Valduvis, kort voor ‘valorisatie van duurzaam gevangen vis’, kan bovendien elk vaartuig individueel opgevolgd worden. Ecologische, sociale en economische duurzaamheid De Valduvis-tool meet de duurzaamheid van visserijactiviteiten op ecologisch, sociaal en economisch vlak en maakt deze zichtbaar aan de hand van een duurzaamheidsster. Ecologische duurzaamheid heeft betrekking op de directe en indirecte impact van de visserij op het ecosysteem, zoals het visbestand, het seizoen en de visserijdruk. Sociale duurzaamheid verwijst naar de verloning van werknemers in de visserijsector, de veiligheid aan boord en het dierenwelzijn. Economische duurzaamheid omvat de rentabiliteit en de financiële stabiliteit van de rederijen. Uiteindelijk wordt over het geheel van indicatoren een score bepaald die aangeeft hoe het betrokken vaartuig evolueert naar de duurzaamheidsdoelstellingen.

schauvliege

Het zeevisserijbeleid is in België een exclusieve Vlaamse bevoegdheid, die toebehoort aan de Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw. Het wordt opgevolgd door het Departement Landbouw en Visserij. Hoewel het beleid sterk Europees bepaald wordt, is er ook een Vlaamse component en daarop focust de dienst zich. De beleidsdomeinen omvatten zowel de recreatieve als de beroepsvisserij en de aquacultuur. Daarentegen behoort de openbare visserij (waaronder riviervisserij) op het grondgebied van het Vlaams Gewest tot de bevoegdheden van het Agentschap Natuur en Bos. Het beheer van het Belgisch deel van de Noordzee (BNZ) is een federale bevoegdheid van de staatssecretaris voor Bestrijding van sociale fraude, Privacy en Noordzee. De staatsecretaris werkt daarvoor samen met de federale minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid.

ilvo

Het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) is een wetenschappelijke instelling waar multidisciplinair onderzoek in de land- en tuinbouw en visserij verricht wordt. Door het multidisciplinair karakter van het onderzoek worden productiesystemen in hun totaliteit bekeken, met aandacht voor het eindproduct, maar ook voor de wijze van produceren en de gevolgen voor maatschappij, milieu, dier, landschap en biodiversiteit. Ook het belangrijke VALDUVIS-project werd grotendeels uitgevoerd door ILVO.

Partnerschappen met allerlei verenigingen en instanties.

Voortaan wordt binnen de Belgische visserijsector de factor ‘duurzaamheid’ aangeven op de veilklok. Via een groene zone op de klok weten kopers van elke partij vis of er een minimale duurzaamheidsgrens is gehaald en of de visser bezig is met een traject om het nog beter te doen. Het project heet ‘Visserij Verduurzaamt’. De erkenning is gebaseerd op een objectieve en wetenschappelijk onderbouwde tool die de verduurzaming van visserijactiviteiten kan meten en zichtbaar maken. Erkenning voor verantwoord ondernemen Duurzaamheid is een belangrijke maatschappelijke factor en niet uit het nieuwsbeeld weg te slaan. Vandaar dat de Belgische visserijsector een specifieke erkenning heeft ontwikkeld voor de inspanningen van de Belgische vloot naar een verantwoorde en duurzame visserij.

Objectieve tool om inspanningen te meten.

Gesteund door het Departement Landbouw en Visserij en belangrijke vis(groot)handelaren ontwikkelde het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedings onderzoek (ILVO) in nauwe samenwerking met de Reders centrale een objectieve en wetenschappelijk onderbouwde tool die de verduurzaming van visserij activiteiten kan meten en zichtbaar maken: de VALDUVIS-duurzaamheidsscore.

Als belangenorganisatie is het van het allergrootste belang partnerschappen aan te gaan met allerlei verenigingen en instanties.

brugge

Brugge die scone

Brugge diensten economie en visserij

Promovis

Visveiling Nieuwpoort

Een sterke vakvereniging zorgt ervoor dat de som van de individuele delen groter is dan louter de optelsom. Samen sterk!

Romeo Rau - Vishandel Jens nv - Nieuwpoort

Door het thuiskoopsysteem is er ook steeds minder sociaal contact onder de collega’s. Vroeger kwamen we met zijn allen naar de vismijn van Oostende, Zeebrugge of Nieuwpoort. Nu zitten de meesten van ons thuis achter een computerscherm. We klaagden en zaagden eens tegen elkaar, maar we leerden vooral ook van elkaar.

Pascal Janssens - Vishandel - Oostende
VorigeVolgende

Een team van ervaren vakmensen recht van de werkvloer

Door de fijne samenwerking met VOKA (Vlaams Netwerk van Ondernemingen) kunnen we onze eigen expertise uit de vissector koppelen aan juridische-, marketing-, boekhoudkundige-, en bestuurlijke kennis

HOMEPAGINA

VISGRO vzw

Beroepsorganisatie van de Vissector

GRAAF JANSDIJK 48

8380 Zeebrugge

info@visgro.be

+ 32 483 14 26 98

Lidmaatschap

Een lidmaatschap van onze organisatie biedt tal van voordelen. 7/7 zijn wij bereikbaar via onze helpdesk.

  • Sectorgroep Visserij en Aquaculuur
  • (VLAM)
  • Strategische Adviesraad Visserij
  • Hoge Raad Zelfstandigen en KMO – Voeding
  • Visserij Verduurzaamt
  • Visacademie
  • en veel meer

Lokaal en duurzaam

HORSMAKREEL
tongschar
TONGSCHAR
STEENBOLK

ZONNEVIS
ZEEBAARS
kabeljauw
KABELJAUW

Copyright - Vishandelaar
Scroll naar bovenzijde
We gebruiken cookies op onze website om u de meest relevante ervaring te bieden door uw voorkeuren en herhaalbezoeken te onthouden. Door op "Accepteren" te klikken, stemt u in met het gebruik van ALLE cookies.
Cookie instellingenACCEPTEREN
Beheer toestemming

Privacy Overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren terwijl u door de website navigeert. Hiervan worden de cookies die als noodzakelijk zijn gecategoriseerd in uw browser opgeslagen, omdat ze essentieel zijn voor de werking van basisfunctionaliteiten van de website. We gebruiken ook cookies van derden die ons helpen analyseren en begrijpen hoe u deze website gebruikt. Deze cookies worden alleen met uw toestemming in uw browser opgeslagen. U heeft ook de mogelijkheid om u af te melden voor deze cookies. Maar als u zich afmeldt voor sommige van deze cookies, kan dit uw browse-ervaring beïnvloeden.
Noodzakelijk
Altijd ingeschakeld
Noodzakelijke cookies zijn absoluut noodzakelijk om de website goed te laten functioneren. Deze categorie bevat alleen cookies die zorgen voor basisfunctionaliteiten en beveiligingsfuncties van de website. Deze cookies slaan geen persoonlijke informatie op.
Niet noodzakelijk
Alle cookies die mogelijk niet bijzonder noodzakelijk zijn voor het functioneren van de website en die specifiek worden gebruikt om persoonlijke gegevens van gebruikers te verzamelen via analyses, advertenties en andere ingesloten inhoud, worden niet-noodzakelijke cookies genoemd. Het is verplicht om toestemming van de gebruiker te verkrijgen voordat deze cookies op uw website worden geplaatst.
OPSLAAN & ACCEPTEREN